Από atexnos3 σ
Κλιμακώνονται οι πιέσεις και οι εκβιασμοί, όσο πλησιάζει η ημέρα του δημοψηφίσματος (30 Σεπτέμβρη), προκειμένου να αποδεχθεί ο λαός της ΠΓΔΜ τη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζ. Ζάεφ, επισκέπτεται τις ΗΠΑ, ενώ αντίστοιχα αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να παρελαύνουν στα Σκόπια. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έκανε λόγο για επίτευξη «ιστορικής συμφωνίας» και εξέφρασε «την ισχυρή στήριξη» της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε αυτήν τη συμφωνία.
Είναι σαφές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία πανηγυρίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι μια εξαιρετική συμφωνία για το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο που στοχεύει στη βαθύτερη εκμετάλλευση των εργαζόμενων. Ταυτόχρονα, είναι μια απαράδεκτη και ταυτόχρονα επικίνδυνη συμφωνία για τους λαούς της περιοχής, πρώτα και κύρια διότι ισχυροποιεί τη δολοφονική συμμαχία του ΝΑΤΟ, η οποία και ευθύνεται για τη διάλυση και το μακέλεμα των βαλκανικών λαών (βλ. Γιουγκοσλαβία).
Άλλωστε, η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και η προώθηση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ ήταν ο λόγος που επιτεύχθηκε συμφωνία. Γι’ αυτό δέχεται συγχαρητήρια από τις ΗΠΑ ο κ.Τσίπρας. Επιπλέον, με την Συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθούν να υπάρχουν τα αλυτρωτικά συνθήματα, οι αλυτρωτικές απόψεις και μάλιστα με την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σ’ αυτήν τη συμφωνία, όπως είναι ο «μακεδόνας πολίτης», η «μακεδονική γλώσσα». Πρόκειται για απαράδεκτες και ανιστόρητες θεωρίες (όπως και το σύνθημα «η Μακεδονία είναι μια και μόνο ελληνική») που εκτρέφουν τον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό και στις δύο πλευρές των συνόρων.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια και η επαναχάραξη των συνόρων μετά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, που πήρε διάφορες μορφές στην πορεία των περασμένων χρόνων, όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα για τους λαούς, αλλά αντίθετα αποτελούν θρυαλλίδα νέων δυσμενών εξελίξεων σε βάρος τους, συντηρώντας και αναμοχλεύοντας εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς. Κομμάτι αυτών των δυσμενών εξελίξεων είναι και η Συμφωνία των Πρεσπών, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτέμβρη.