ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ - ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ:6944412414,6747406564,6947821682,6973472404,6942638311,6983818036 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΜΕΝΕΜΕΝΗ:6947227605 ΑΝΩ ΠΟΛΗ:6948361660 Ε'ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ:6946878209 ΕΥΚΑΡΠΙΑ:6974421180 ΕΥΟΣΜΟΣ:2310776595,6977288801 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ:2310442388,6978339896,6942228031 ΚΟΡΔΕΛΙΟ:6937269311 ΝΕΑΠΟΛΗ:2310625624,6972466504 ΠΕΥΚΑ:6973529349,6945968839 ΠΟΛΙΧΝΗ:2310608798 ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ:6977873449 ΣΥΚΙΕΣ:2310620293,6937389891,6995361453 ΤΟΥΜΠΑ-ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ:6984201224
ΜΕΤΕΩΡΑ: 6947264179

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Κοινή δράση με σωματεία ενάντια στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις και την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση



Στην τελική ευθεία μπροστά στην 8η Μάρτη οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας κλιμακώνουν τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους, επιταχύνουν τον κοινό τους βηματισμό με εργατικά σωματεία, σχεδιάζουν τις κινητοποιήσεις με τις οποίες θα σηματοδοτήσουν τη φετινή Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας.
Με αφορμή την καμπάνια που «τρέχει» και έχει θέμα «λάστιχο - ωράριο, λάστιχο - ζωή», η Ομοσπονδία συζητάει με εργαζόμενες και αυτοαπασχολούμενες, νέες γυναίκες, μητέρες, συνταξιούχους τις επιπτώσεις που έχουν οι «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις σε κάθε πλευρά της ζωής τους, προβάλλοντας την αιτία αυτής της βαρβαρότητας και την αναγκαιότητα της πάλης για τα σύγχρονα δικαιώματά τους.

Παράλληλα, αναδεικνύει τα αιτήματα του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλες τις γυναίκες, ολόπλευρη προστασία της μητρότητας με αφορμή τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα για τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου.

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών σε όλη τη χώρα έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τα εργατικά σωματεία της περιοχής τους. Προχωρούν σε κοινές συνεδριάσεις, εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συζητούν για τα επόμενα βήματα της δράσης και το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών τους. Πλευρά της δραστηριότητας αυτής είναι και οι κινητοποιήσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση, με σημαντικό σταθμό την απεργία που έχουν προκηρύξει για την Τρίτη 18 Φλεβάρη εκατοντάδες σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, ενώ η ΟΓΕ έχει ήδη καλέσει τις γυναίκες να πάρουν μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Παράμετροι της γυναικείας ανισοτιμίας
Το θέμα της καμπάνιας είναι στενά συνδεδεμένο με το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Οπως ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία, η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά κάθε πλευρά της ζωής της γυναίκας, δεν περιορίζεται στο ζήτημα της συνταξιοδότησης και των συντάξιμων αποδοχών της.

Οι γυναίκες που δουλεύουν με τις πολλές και διάφορες «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, τα 4ωρα της μερικής απασχόλησης, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την «ενοικιαζόμενη» εργασία, τα προγράμματα «ανακύκλωσης» της ανεργίας, εκτός από μισό μεροκάματο έχουν και μισό ένσημο. Εξαιτίας των εργασιακών αυτών σχέσεων στερούνται μια σειρά από δικαιώματα, όπως άδειες και επιδόματα, η χορήγηση των οποίων συνδέεται με προϋποθέσεις που απαιτούν ορισμένο αριθμό ημερομισθίων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που η ΟΓΕ έχει με πολλές αφορμές αναδείξει, αποτελεί η ίδια η άδεια μητρότητας για τις μισθωτές. Μια εργαζόμενη, για να πάρει την άδεια και το επίδομα που τη συνοδεύει, πρέπει να έχει συγκεντρώσει 200 ένσημα τα δύο τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η «ευελιξία» να στερεί πολλές εργαζόμενες από τη στοιχειώδη αυτή παροχή.

Τις συνέπειες της «ευελιξίας» αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες εργαζόμενες με «μπλοκάκι», που επωμίζονται οι ίδιες τις ασφαλιστικές τους εισφορές, οι εργαζόμενες στα «δουλεμπορικά» που δουλεύουν με ψαλιδισμένα δικαιώματα, αλλά και στον δημόσιο τομέα οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, οι συμβασιούχοι υγειονομικοί, οι γυναίκες συμβασιούχοι στην Τοπική Διοίκηση, που στερούνται τις άδειες μητρότητας και άλλα δικαιώματα των μονίμων συναδέλφων τους.

Παράλληλα, οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ίδιων και των παιδιών τους, το κόστος προληπτικών εξετάσεων, φαρμάκων και σκευασμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα έξοδα για τον τοκετό.

Ετσι, το κάλεσμα για οργάνωση, πάλη και διεκδίκηση κόντρα στα ωράρια και τη ζωή - «λάστιχο» δεν μπορεί παρά να είναι κάλεσμα αγώνα για την υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, κόντρα στη μετατροπή της σε ατομική υπόθεση, στα νύχια των επαγγελματικών ταμείων και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. «Το χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση αποτελεί βασική παράμετρο της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης που βιώνουμε, αποτελεί βασική παράμετρο της γυναικείας ανισοτιμίας», τονίζει η ΟΓΕ.

Δραστηριότητα που επιβεβαιώνει τις μεγάλες δυνατότητες
Η δραστηριότητα που έχει μέχρι στιγμής αναπτυχθεί, τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτή και οι δυνατότητες που αναδεικνύονται, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, την Κυριακή 9 Φλεβάρη.

Η πείρα των Συλλόγων και των Ομάδων επιβεβαιώνει ότι οι πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της καμπάνιας έγιναν αφορμή να δυναμώσει η κοινή δράση με σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Αναδεικνύει ότι από την προσπάθεια να ενώσουν τις δυνάμεις τους ΟΓΕ και σωματεία προκύπτουν δυνατότητες να φτάσει η φωνή τους σε περισσότερες εργαζόμενες, να αναδειχθούν αιτήματα και διεκδικήσεις, να διευρυνθούν οι δυνατότητες συσπείρωσης, να φωτιστεί η ανάγκη συμμετοχής της γυναίκας στο Σωματείο, στον Σύλλογο Γυναικών, στον αγώνα για τα δικαιώματά της.

Στην κατεύθυνση αυτή, καθοριστικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η δράση με τα σωματεία δεν αντιμετωπίστηκε με τρόπο τυπικό, αλλά έγιναν προσπάθειες να βασιστεί σε κοινές συσκέψεις, με ουσιαστική συζήτηση για το σχέδιο δράσης, για τα προβλήματα των εργαζόμενων γυναικών, για το διεκδικητικό πλαίσιο.

Ετσι, η καμπάνια έχει δώσει συνέχεια στην κοινή δράση Συλλόγων και Ομάδων στην Αττική με σωματεία στον κλάδο του Εμπορίου, με τα οποία η ΟΓΕ έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με αιχμή την «απελευθέρωση» του ωραρίου και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Τώρα, μαζί με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας αλλά και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής έχουν γίνει εξορμήσεις σε εμπορικά κέντρα, όπου κυριαρχούν η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, το «σπαστό» ωράριο, η δουλειά τις Κυριακές, με το αποτέλεσμα να αποτυπώνεται σε δεκάδες επαφές με εμποροϋπαλλήλους που ενδιαφέρθηκαν να γνωρίσουν τους Συλλόγους Γυναικών που δρουν στις γειτονιές τους.

Αντίστοιχο παράδειγμα προσφέρουν οι εξορμήσεις μαζί με το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής στις εργαζόμενες του κλάδου, οι οποίες σχεδιάστηκαν μετά από κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοέμβρη. Η πιο πρόσφατη περιοδεία έγινε την περασμένη βδομάδα στις εργαζόμενες στο ξενοδοχείο «Hilton», ενώ είχε προηγηθεί η συμμετοχή της ΟΓΕ σε συσκέψεις που έκαναν τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Athens Marriott» και «Crowne Plaza» με καμαριέρες και καθαρίστριες.

Επίσης, τη βδομάδα που πέρασε, η ΟΓΕ σε συνεργασία με το Σωματείο Εργαζομένων στη «First Data» μίλησε με τις εργαζόμενες για τη σημασία της Κοινωνικής Ασφάλισης και τους τρόπους με τους οποίους εκφράζεται η ανισοτιμία των εργαζόμενων γυναικών στον κλάδο του Χρηματοπιστωτικού, όπου κυριαρχούν οι εναλλασσόμενες βάρδιες, τα ακατάστατα ωράρια, η εντατικοποίηση.

Θετική πείρα υπάρχει και από τις ανάλογες δραστηριότητες σε όλη τη χώρα: Ο Σύλλογος Γυναικών Ιωαννίνων από κοινού με το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησαν περιοδεία στις μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της περιοχής «ΠΙΝΔΟΣ» και «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ». Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους, που στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες, τέθηκαν εκτός από το κάλεσμα στην απεργία, τα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, αναδεικνύοντας την ανάγκη λήψης μέτρων αντίστοιχων για τον γυναικείο οργανισμό.

Στη Μαγνησία, ο Σύλλογος βρέθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα στο πλευρό των 32 καθαριστριών που δούλευαν στο Πανεπιστήμιο και απολύθηκαν. Επίσης προχώρησε σε παρέμβαση στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μαζί με το Σωματείο Καθαριστριών, ζητώντας μέτρα ενίσχυσης της καθαριότητας των σχολείων με μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας, με αφορμή τη γρίπη. Σχεδιάζει την κοινή του δράση με μια σειρά σωματεία με κορύφωση την 8η Μάρτη.

Στα Χανιά, ο Σύλλογος της ΟΓΕ συμμετείχε σε παρέμβαση στον ΟΑΕΔ μαζί με το Σωματείο Επισιτισμού, αναδεικνύοντας τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους και εργαζόμενες.

Στο Κιλκίς, ο Σύλλογος έχει απευθύνει κάλεσμα για συζήτηση πάνω στο θέμα της «ευελιξίας» σε επτά σωματεία της περιοχής. Σε ορισμένα από αυτά η καμπάνια έγινε αφορμή να φωτιστεί το τι σημαίνει «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις και γιατί αφορά τη δράση τους. Ετσι, ο Σύλλογος ανέδειξε ότι η «ευελιξία» δεν αφορά μόνο τη μερική απασχόληση, αλλά έχει να κάνει με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο που δουλεύουν ως επικουρικό προσωπικό, με το παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς που δουλεύει με συμβάσεις που αρχίζουν και τελειώνουν μαζί με τη σχολική χρονιά.

Συμβολή στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα
Ανάμεσα στις πλευρές στις οποίες μπορούν να συμβάλουν οι δυνάμεις της ΟΓΕ στην κοινή τους δράση με σωματεία, περιλαμβάνεται η ανάδειξη της ανισοτιμίας των γυναικών σήμερα, των μορφών και των εκφράσεών της, της επίθεσης εργοδοσίας και κυβερνήσεων στο όνομα της «ισότητας».

Ιδιαίτερα στο ζήτημα της «ευέλικτης» εργασίας, η ΟΓΕ συμβάλλει με την παρέμβασή της στην αποκάλυψη της προπαγάνδας πως οι εργασιακές αυτές σχέσεις είναι «επιλογή» της γυναίκας και «λύση» στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, «βοήθεια» στην προσπάθεια «συμφιλίωσης» οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Στην πραγματικότητα, η προώθηση της «ευελιξίας» αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ΕΕ, τις κυβερνήσεις, την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, τους ίδιους τους επιχειρηματικούς ομίλους. Με αυτή εξασφαλίζουν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό με υποκατώτατα δικαιώματα και επιτίθενται στις σύγχρονες ανάγκες των γυναικών, χειροτερεύουν τους όρους δουλειάς για όλους τελικά τους εργαζόμενους, μετατρέπουν τη δουλειά και τη ζωή των γυναικών σε «λάστιχο».

Απέναντι στην επίθεση αυτή, η ΟΓΕ, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ενώνουν τη φωνή τους με εργατικά σωματεία, δυναμώνουν το μέτωπο του αγώνα και της διεκδίκησης, αναδεικνύουν ότι η πρόοδος της τεχνολογίας εξασφαλίζει δυνατότητες για μείωση του εργάσιμου χρόνου, για λιγότερες ώρες δουλειάς, με παράλληλη αύξηση των μισθών, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και καλούν τις εργαζόμενες γυναίκες να παλέψουν για ζωή με δικαιώματα στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο, στην προστασία της μητρότητας.


Ευ. Χ.