ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ - ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ:6944412414,6747406564,6947821682,6973472404,6942638311,6983818036 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΜΕΝΕΜΕΝΗ:6947227605 ΑΝΩ ΠΟΛΗ:6948361660 Ε'ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ:6946878209 ΕΥΚΑΡΠΙΑ:6974421180 ΕΥΟΣΜΟΣ:2310776595,6977288801 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ:2310442388,6978339896,6942228031 ΚΟΡΔΕΛΙΟ:6937269311 ΝΕΑΠΟΛΗ:2310625624,6972466504 ΠΕΥΚΑ:6973529349,6945968839 ΠΟΛΙΧΝΗ:2310608798 ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ:6977873449 ΣΥΚΙΕΣ:2310620293,6937389891,6995361453 ΤΟΥΜΠΑ-ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ:6984201224
ΜΕΤΕΩΡΑ: 6947264179

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΠΘ


από το seleo.gr


Η απάντηση του Σωματείου Εργολαβικών Καθαριστών Κεντρ. Μακεδονίας για τις εξελίξεις στο ΑΠΘ

  •  
Η απάντηση του Σωματείου Εργολαβικών Καθαριστών Κεντρ. Μακεδονίας για τις εξελίξεις στο ΑΠΘ
Την δική τους απάντηση...
σε όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στο ΑΠΘ δίνουν οι εργαζόμενοι του Σωματείου Εργολαβικών Καθαριστών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας.
"Επειδή, πολλά λέγονται μετά τη συνάντηση στην Εισαγγελία, το σωματείο μας, ξεκαθαρίζει: Τη Τρίτη 4.12.2012, αντιπροσωπεία συνδικάτων και στελεχών του ΠΑΜΕ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ καταδίκη 11 συναδέλφων από τις εργολαβίες του ΑΠΘ, σε 8μηνη φυλάκιση με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ σκοπός να τρομοκρατήσει όποιον εργαζόμενο σηκώνει κεφάλι για τη δουλειά, το μεροκάματο, την επιβίωση. Η Εισαγγελία, αφού διαβεβαίωσε ότι ο νόμος ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση, πάση θυσία» πρότεινε την συνάντηση όλων των πλευρών, που έγινε την επόμενη μέρα. Στη συνάντηση αυτή, η πρυτανεία συνέχισε την ίδια απαράδεκτη τακτική της, δηλώνοντας: Ότι δεν κάλεσε αυτή την Αστυνομία να επέμβει στο χώρο του ΑΠΘ. Δήθεν η προσφυγή της στην δικαιοσύνη «είχε σαν σκοπό μια συμφιλιωτική συνάντηση ανάλογη μ’ αυτή που έγινε».
Προφανώς, εισαγγελία και αστυνομία, «παρεξήγησαν» τη Πρυτανεία και από λάθος πιάστηκαν και καταδικάστηκαν 11 απολυμένοι. Παροιμιώδης έλλειψη θάρρους και παρρησίας, χοντρή κοροϊδία. Η Πρυτανεία το δήλωσε καθαρά : αν οι εργαζόμενοι είχαν δεχτεί εδώ και καιρό τη πρόταση της για μείωση των μισθών τους στο επίπεδο της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας (ΓΣΕΕ), δηλ. πάνω από 30%, τίποτα δεν θα είχε συμβεί (εκτός του ότι οι συνάδελφοι δεν θα μπορούσαν πια να ζήσουν).
Σημειώνουμε: Η Πρυτανεία τη μια λέει ότι ΔΕΝ είναι αυτή ο εργοδότης των εργαζόμενων στις εργολαβίες και από την άλλη να απαιτεί τη μείωση των μισθών τους. Η απαίτηση της είναι παράνομη. Αν έχει από κάποιον να απαιτήσει κάτι, είναι να σταματήσει το ΑΠΘ και τα δημόσια οικονομικά να αιμορραγούν για να βγάζουν τεράστια κέρδη οι εργολάβοι, χωρίς να προσφέρουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Κανένας νόμος δεν αναγκάζει το Πανεπιστήμιο να προσλαμβάνει εργολάβους. Απλά είναι μια πολιτική των κυβερνήσεων, στην οποία συμφώνησαν όλες οι πρυτανείες και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί, για πάμφθηνους εργαζόμενους και πλούσιους εργολάβους. Εδώ και αρκετές μέρες οι 370 καθαριστές του ΑΠΘ έχουν απολυθεί καθώς η Πρυτανεία δεν ανανέωσε τη σύμβαση με τον εργολάβο. ΟΧΙ για να διώξει τον εργολάβο αλλά για να τιμωρήσει τους εργαζόμενους που δεν δέχονταν μειώσεις μισθών. Ήδη δηλώθηκε από τη Πρυτανεία η πρόθεση της να πάει σε νέο διαγωνισμό για την ανάδειξη εργολάβου όπου η σύμβαση θα προβλέπει την μείωση των μισθών των εργαζόμενων στα 586 Ευρώ. ΑΘΛΙΑ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ. ΠΑΝΤΩΣ, από τη μέρα απόλυσης ΟΛΩΝ των καθαριστών, την αποκλειστική ευθύνη για τη «βρωμιά» στο ΑΠΘ δεν την έχουν οι απολυμένοι (που τους απαγορεύτηκε να εργαστούν) αλλά η Πρυτανεία. Όποιος «ανησυχεί» για τη κατάσταση αυτή, ας προσφύγει εναντίον της. Επίσης η Πρυτανεία δεν δεσμεύεται ότι θα επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Εκβιασμός για να σκύψουν το κεφάλι οι εργαζόμενοι. Η Πρυτανεία «χαίρεται» που το Πανεπιστήμιο «καθαρίζεται» από «εθελοντές». ΧΟΝΤΡΑ ΨΕΜΑΤΑ! Το Πανεπιστήμιο καθαρίζεται από εργαζόμενους της εργολαβικής εταιρίας ISS, που απασχολούνται σε άλλα έργα (π.χ. νοσοκομεία, άλλοι δημόσιοι οργανισμοί κ.λ.π.), μετά το πέρας της εργασίας του εκεί και με τον εκβιασμό της απόλυσης. Μάλιστα, αυτοί οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να παριστάνουν «τις μανάδες φοιτητών που ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους». Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για παράνομη, μαύρη – ανασφάλιστη εργασία και για απεργοσπαστικό μηχανισμό. Και τα δύο διώκονται ποινικά. ΟΜΩΣ ποιανού το αυτί, ιδρώνει; Τέλος, η Πρυτανεία, για μια ακόμα φορά αρνήθηκε να εφαρμόσει τον Νόμο 3863/2010 (άρθρ.
68) με βάση τον οποίο: εργολάβος που διαπιστώνεται 2 φορές ότι έχει παραβεί την εργατική νομοθεσία α) άμεσα κηρύσσεται από τον δημόσιο οργανισμό και β) ο δημόσιος οργανισμός αναλαμβάνει να πληρώνει ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ τους εργαζόμενους, χωρίς μεσολάβηση εργολάβου. Οι εργολάβοι έχουν «πιαστεί» δεκάδες φορές να παραβαίνουν την εργατική νομοθεσία, έχουν μάλιστα καταδικαστεί και ποινικά και απαγορεύεται να παίρνουν δουλειές από το δημόσιο. Η απάντηση που πήραμε στην απαίτηση μας για άμεση εφαρμογή του νόμου ήταν: θα ανατεθεί σε ανακριτή, θα γίνει προκαταρκτική εξέταση, να κληθούν μάρτυρες, ΚΑΠΟΤΕ μπορεί να πάει στο δικαστήριο, ΚΑΠΟΤΕ θα βγει απόφαση και θα δούμε. Δηλ. μέχρι τότε, όποιος διαμαρτύρεται θα συλλαμβάνεται και θα καταδικάζεται ΑΜΕΣΩΣ. Και ο χορός των εκατομμυρίων προς τους εργολάβους, καλά θα κρατεί με τη ευλογία «της νομιμότητας». Άγνοια και παραβίαση του νόμου δεν συγχωρείται για τον απλό εργαζόμενο. Έτσι συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν οι 11 απολυμένοι συνάδελφοι. ΟΜΩΣ, άγνοια και παραβίαση νόμου συγχωρείται στο ΑΠΘ (κι’ ας έχει ολόκληρη νομική σχολή). ΔΙΔΑΓΜΑ για κάθε συνάδελφο που περίμενε από νόμους και δικαστήρια, να βρει το δίκιο του: Η δικαιοσύνη και το κράτος είναι τόσο ταξική όσο και οι εργολάβοι. Το κράτος είναι των εργολάβων και κάθε μεγαλοεπιχειρηματία. Αυτό το κράτος πρέπει να αλλάξει.
ΟΜΩΣ πρέπει να ανησυχούμε και για τους «εκπροσώπους» μας: Μετά τη συνάντηση στην Εισαγγελία ακούσαμε, τον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου εργολαβικών του ΑΠΘ, να δηλώνει στα κανάλια ότι «ποτέ δεν αρνήθηκε τη μείωση μισθών». Δηλαδή, κάναμε 70 μέρες απεργία για να μειωθούν οι μισθοί και να απολυθούν 370 από μας; Δυστυχώς δικαιώθηκε η ανησυχία μας όταν από τις πρώτες μέρες της απεργίας είδαμε τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου να «μπαίνει επικεφαλής του αγώνα», όταν ο ίδιος πρωτοστάτησε στη δημιουργία εργοδοτικού σωματείου στην εταιρία ISS, (μετά από σχετική προειδοποίηση της εταιρίας ενώπιον του Υπουργείου Εργασίας, πριν 3 χρόνια). Το σωματείο αυτό υπέγραψε μείωση μισθών πάνω από 15%. Τελικά, η ίδια δουλειά πάει να γίνει στο Πανεπιστήμιο. Η επιτροπή που αποφασίστηκε να στηθεί για να λύσει το πρόβλημα, μακάρι να βγάλει άκρη. Όμως αν κρίνουμε από ανάλογες επιτροπές στο παρελθόν … «ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι». Όσον αφορά τους «άλλους» εμπλεκόμενους: Η ναζιστική Χρυσή Αυγή ζήτησε με ερώτηση στη Βουλή να μπούνε τα ΜΑΤ στο ΑΠΘ. Απέδειξαν ότι δεν είναι κατά του συστήματος, αλλά μαντρόσκυλα των εργολάβων, των εργοδοτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ αφού προσπάθησε να καπελώσει τον αγώνα και λειτούργησε σαν κυβέρνηση «εν αναμονή», τις μέρες πριν τις συλλήψεις ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ. Όμως, πρόλαβε να βγάλει δύο ανακοινώσεις υποστήριξης του Πρύτανη, εν γνώσει του ότι αυτός είχε καλέσει τα ΜΑΤ. Μετά τη καταδίκη των συναδέλφων, «καταδίκασε» τη στάση της Πρυτανείας. ΟΡΓΙΟ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ. «Με όλους και με όλα, αρκεί να γίνουμε κυβέρνηση». Και μετά; Αν κρίνουμε από τη στάση των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ να υπογράφουν συμβάσεις με μειώσεις μισθών όπως έκανε και το εργοδοτικό σωματείο της ISS (βλ. εμπόριο, κλινικές, τράπεζες, δεκάδες επιχειρήσεις), δηλ. να εφαρμόζουν τα μνημόνια στους χώρους δουλειάς, τι εμπιστοσύνη μπορείς να τους έχεις, αν βγουν κυβέρνηση και θα βρουν κι’ αυτοί «καμένη γη» που θα πρέπει πάλι να πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Τα μνημόνια είτε δεξιά είτε αριστερά, το ίδιο βάρβαρα είναι.
Τα κλαδικό σωματείο εργολαβικών καθαριστριών και φυλάκων, μαζί με το ΠΑΜΕ, και στη συνάντηση με την Εισαγγελία απαίτησαν και απαιτούν :
• Άμεση επαναπρόσληψη ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΟΛΩΝ των απολυμένων.
• Άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων απευθείας από το Πανεπιστήμιο.
• Να εφαρμοστεί ο νόμος ΤΩΡΑ : να κηρυχθούν έκπτωτοι οι εργολάβοι και η μισθοδοσία
ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ να γίνεται απευθείας από το Πανεπιστήμιο. Η εξοικονόμηση από τα
κέρδη των εργολάβων, φτάνει για τη πληρωμή όλων των εργαζόμενων, χωρίς μειώσεις.
• Μόνιμη δουλειά για όλους με μόνιμη έξωση όλων των εργολάβων.
• Να χρηματοδοτηθεί άμεσα το Πανεπιστήμιο . Να απαγορευτούν οι εργολάβοι.
Και μια υπενθύμιση προς τη δικαιοσύνη :
Καλώς απεργούν και οι δικαστικοί παρά το ότι η απεργία τους απαγορεύεται από το Σύνταγμα. ΟΜΩΣ δεν μπορεί η μόνη νόμιμη απεργία να είναι αυτή των δικαστικών και οι απεργίες όλων των υπόλοιπων εργαζόμενων να είναι παράνομες και να καταδικάζονται απολυμένοι και εργαζόμενοι των 500 Ευρώ".