ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ - ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ:6944412414,6747406564,6947821682,6973472404,6942638311,6983818036 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΜΕΝΕΜΕΝΗ:6947227605 ΑΝΩ ΠΟΛΗ:6948361660 Ε'ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ:6946878209 ΕΥΚΑΡΠΙΑ:6974421180 ΕΥΟΣΜΟΣ:2310776595,6977288801 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ:2310442388,6978339896,6942228031 ΚΟΡΔΕΛΙΟ:6937269311 ΝΕΑΠΟΛΗ:2310625624,6972466504 ΠΕΥΚΑ:6973529349,6945968839 ΠΟΛΙΧΝΗ:2310608798 ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ:6977873449 ΣΥΚΙΕΣ:2310620293,6937389891,6995361453 ΤΟΥΜΠΑ-ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ:6984201224
ΜΕΤΕΩΡΑ: 6947264179

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τη νέα σχολική χρονιά και την υποβάθμιση της Παιδείας


902.gr 


Ανακοίνωση εξέδωσε η ΚΝΕ, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και το νομοσχέδιο για το «νέο Λύκειο» που προωθούν. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι τα σχολεία πρέπει να γίνουν κέντρα ενημέρωσης και αγώνα ενάντια στο νέο σχολείο, στα αντιλαϊκά μέτρα που βασανίζουν εμάς και τις οικογένειές μας, την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία συναποφασίζουν την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
«"Δεν είναι σκάρτοι οι μαθητές, σκάρτος είναι ο κόσμος τους!".
Έχεις εμπειρία από το σημερινό σχολείο αλλά και από την κατάσταση που βρίσκεται η οικογένειά σου. Χρειάζεται σίγουρα αλλαγές, αλλά οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι προς το χειρότερο και με παλιά υλικά.
Σκέψου: Μπορεί η κυβέρνηση των βιομηχάνων και των επιχειρηματιών, που τσακίζει της ζωές μας, να θέλει όλους τους νέους μορφωμένους, με βάση την ανάπτυξη της γνώσης, της τεχνολογίας και της επιστήμης;
Προβληματίσου!
Η κυβέρνηση λέει ότι αναβαθμίζει το μορφωτικό ρόλο του Λυκείου. Ισχύει;
ΟΧΙ! Η όποια γενική μόρφωση σταματάει ουσιαστικά στο γυμνάσιο. Γενικεύουν τις απανωτές εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα σε όλες τις τάξεις και στα Γενικά και στα Επαγγελματικά Λύκεια. Δηλαδή η χαρά των φροντιστηρίων.
Φτιάχνουν ένα σχολείο με εξοντωτικά προγράμματα που σπρώχνει στην παπαγαλία και την αποστήθιση, που προσφέρει αποσπασματικές γνώσεις και που μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε αντίθεση με το σκοπό για ουσιαστική και πλήρη γνώση.
Με πανελλήνιες όχι σε 4 αλλά σε δεκάδες μαθήματα από την αρχή, μέχρι και αφού τελειώσει κάποιος το σχολείο, αφού από την Α’ Λυκείου υπολογίζεται η βαθμολογία για τον πέμπτο βαθμό που βάζουν για την εισαγωγή σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
Θέλουν να οδηγήσουν στην κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, να ξεσκαρτάρουν από πιο νωρίς τους μαθητές με βάση το πόσο βαστάει η τσέπη τους, να τους δίνουν ψευτοκατάρτιση, λεία στις επιχειρήσεις μέσω της μαθητείας.
Η κυβέρνηση λέει ότι θα αντιμετωπιστεί η ανεργία της νεολαίας. Ισχύει;
ΟΧΙ! Η ανεργία είναι ένα πράγμα με τον καπιταλισμό! Αξιοποιούν την ανεργία για να σε εκβιάσουν. Για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι πιο φθηνά και περισσότερο και οι άνεργοι να είναι έτοιμοι να παραιτηθούν από κάθε δικαίωμα στη δουλειά, στη ζωή.
Ούτε η μετατροπή του Λυκείου σε εξεταστικό κέντρο, ούτε η σύνδεση του νέου Επαγγελματικού Λυκείου με την αγορά εργασίας και τη μαθητεία θα αντιμετωπίσουν την ανεργία.
Η επαγγελματική εκπαίδευση που φτιάχνουν προσφέρει ψευτοκατάρτιση, είναι υποβαθμισμένη, με προγράμματα σπουδών - δεξιότητες και εργαστήρια σε πολλές περιπτώσεις ξεπερασμένα, πτυχία - διαβατήρια για την ανεργία.
Δημιουργούν και καταργούν ειδικότητες στα ΕΠΑΛ όχι με βάση τις ανάγκες που έχει η κοινωνία αλλά με βάση τις ανάγκες για την κερδοφορία των εκμεταλλευτών.
Με τη μαθητεία επιδοτούν τους επιχειρηματίες, προσφέρουν φτηνά και ευέλικτα εργατικά χέρια, ανταλλακτικό στη μηχανή του κέρδους και του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων.
Θέλουν να μάθουν τους νέους να μην έχουν καμία απαίτηση από τη ζωή, να μη διεκδικούν μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα.
Μας θέλουν, είτε με απολυτήρια και πτυχία - είτε χωρίς, δούλους για 400 ή 300 ευρώ.
Δούλοι του 21ου αιώνα όμως δε θα γίνουμε!
Κανένας μαθητής, δεν πρέπει να συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση. Τώρα πρέπει να οργανωθεί η πάλη σε κάθε σχολείο.
  • Να γενικευτεί η συζήτηση, η ενημέρωση για το νέο νόμο και την κατάσταση που διαμορφώνεται μέσα στα σχολεία, στη ζωή και το μέλλον μας. Για τα ψεύτικα επιχειρήματα της κυβέρνησης που τα αναπαράγει και μερίδα καθηγητών. Για το σχολείο και τη μόρφωση που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες, με ενιαίο δημόσιο και δωρεάν 12χρονο σχολείο, με αναβαθμισμένη επαγγελματική εκπαίδευση μετά από αυτό.
  • Να μη γίνει κανένα μάθημα τις πρώτες δέκα μέρες. Όπου υπάρχει καθηγητής που δεν απεργεί, να μην δεχτούμε να κάνει μάθημα αλλά να γίνονται κι εκεί οι συζητήσεις. Να ενημερωθούν όλοι οι μαθητές, είτε μέσα στην τάξη, είτε με αποχή στα προαύλια, στα διαλείμματα και να οργανωθεί ο αγώνας.
  • Επειδή ακόμα δεν έχουν εκλεγεί 15μελή και 5μελή, να πάρουν την πρωτοβουλία μαθητές, είτε ήταν πέρσι εκλεγμένοι, είτε όχι, όσοι θέλουν δηλαδή να μπουν μπροστά για την οργάνωση της συζήτησης και την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Μέσα σε κάθε σχολείο να φτιαχτούν αγωνιστικές επιτροπές. Δεν χρειάζεται να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό, να συγκροτηθούν από όσους μαθητές θέλουν, για να οργανώσουν τον αγώνα.
  • Να φτιαχτούν κείμενα – ανακοινώσεις από τους ίδιους τους μαθητές κάθε σχολείου ενάντια στο νόμο και την κατάσταση που επικρατεί στην εκπαίδευση σε κάθε σχολείο και ιδιαίτερα στα ΕΠΑΛ με αιτήματα, στόχους πάλης.
Η ΚΝΕ προτείνει βασικούς στόχους πάλης:
  1. Όχι στα εξαντλητικά ωράρια, τα φροντιστήρια, τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.
  2. Να μη μετράει ο βαθμός Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου σε Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ για την πρόσβαση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ μέσα από πανελλαδικές εξετάσεις ή και χωρίς αυτές.
  3. Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά και ανεξάρτητα από το τέλος του Λυκείου, με ευθύνη του κράτους και όχι των Πανεπιστημίων. Δικαίωμα επανάληψης των εξετάσεων για εισαγωγή όσες φορές θέλει ο καθένας. Κατοχύρωση βαθμολογίας (να μην χρειάζεται να δίνονται κάθε φορά και τα 4 μαθήματα).
  4. Να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα στα ΕΠΑΛ και να μην απολυθεί κανένας καθηγητής. Κατάργηση του έτους μαθητείας ως τσάμπα εργασία για τα αφεντικά, πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση. Πτυχίο στα τρία χρόνια. Κατάργηση κάθε πιστοποίησης, το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.
  5. Κανένα σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς και βιβλία. Χρηματοδότηση τώρα των σχολείων. Όχι στα 30άρια τμήματα. Δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Ένα γεύμα για τους μαθητές με ευθύνη και χρηματοδότηση των δήμων.
Να οργανωθούν με κάθε τρόπο Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα σχολεία.
Να αξιοποιηθεί η εβδομάδα των απεργιών και μέχρι τέλος του μήνα για συζήτηση, γενικές συνελεύσεις, οργάνωση δραστηριότητας και κινητοποιήσεων.
Σε κάθε δήμο να οργανωθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε δευτεροβάθμιες διευθύνσεις, σε δημαρχεία και κλεισίματα δρόμων.
Τα σχολεία κάθε δήμου να οργανωθούν μεταξύ τους, για κοινή δράση, κοινή απάντηση, συντονισμό ενεργειών.
Ο αγώνας χρειάζεται να στραφεί ενάντια στο νέο σχολείο, στα αντιλαϊκά μέτρα που βασανίζουν εμάς και τις οικογένειες μας, την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία συναποφασίζουν την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική. Δεν πρέπει να καπελωθεί από δυνάμεις που παλεύουν για να έρθει μια άλλη αντιλαϊκή κυβέρνηση, στα πλαίσια της ΕΕ και του σημερινού συστήματος. Που λένε μεγάλα λόγια αλλά κάνουν μικρές πράξεις.
H ΚΝΕ παλεύει για να φουντώσουν οι μαθητικοί αγώνες πανελλαδικά, με ενιαίους στόχους και μορφές πάλης (ενιαία συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας, καταλήψεις, αποκλεισμούς μεγάλων δρόμων, κλπ), να γίνουν βήματα στην οργάνωση του μαθητικού κινήματος, με αγωνιστικά μαθητικά συμβούλια, με πολύμορφες δραστηριότητες μέσα στα σχολεία, με συντονισμό των μαθητών με τον αγωνιζόμενο εργαζόμενο λαό».