ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΑΕΔ 2019
«Ζεστό» χρήμα στο κεφάλαιο και πλεονάσματα σε βάρος ανέργων και εργαζομένων
i
|
Την ολοένα και μεγαλύτερη μετατροπή του ΟΑΕΔσε μηχανισμό ενίσχυσης των επιχειρήσεων, σε βάρος των αναγκών των ανέργων και των εργαζομένων, αποτυπώνει και προωθεί παραπέρα ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2019, εξειδικεύοντας την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων, προς όφελος του κεφαλαίου.
Αθικτοι οι μνημονιακοί «δεσμευτικοί στόχοι»
Χαρακτηριστικά, με βάση όσα ενέκρινε η διοίκηση του Οργανισμού στην προχτεσινή συνεδρίαση, με μοναδική εξαίρεση τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ, Θ. Γκώγκο, ο οποίος καταψήφισε τον προϋπολογισμό, για το νέο έτος ο ΟΑΕΔ προϋπολογίζει ένα πλεόνασμα μαμούθ που φτάνει τα 581 εκατομμύρια ευρώ. Ενα πλεόνασμα πραγματικά ματωμένο, καθώς βασίζεται στις εισφορές των εργαζομένων και στη μόνιμη συμπίεση των κονδυλίων που έχουν τεράστια ανάγκη οι άνεργοι.
Τα συνολικά έσοδα του ΟΑΕΔ για το 2019 προϋπολογίζονται στα 3,113 δισ. ευρώ (μαζί με έσοδα από χρεολύσια) και τα συνολικά έξοδα (μαζί και των δανείων) στα 2,532 δισ. ευρώ.
Επιβεβαιώνοντας ότι τα μνημονιακά μέτρα παραμένουν άθικτα και στη... «μεταμνημονιακή» περίοδο, στην εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο προϋπολογισμός συντάχθηκε σύμφωνα με έγγραφο του εποπτεύοντος υπουργείου Εργασίας, στο οποίο «καθορίζεται ανώτατο ύψος πιστώσεων σε βασικές κατηγορίες του σκέλους των εσόδων και των εξόδων με βάση τους δεσμευτικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου 2019-2022 (ν. 4549/18)...».
Ματωμένο πλεόνασμα σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των ανέργων
Η απαρέγκλιτη συνέχεια και εφαρμογή των αντεργατικών μνημονιακών μέτρων αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο ποσό που προορίζεται για τα επιδόματα ανεργίας και βοηθήματα, το οποίο ανέρχεται μόλις στα 997 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 32% του συνόλου των εσόδων του Οργανισμού για το 2019. Μάλιστα, τα 997 εκατ. ευρώ που προϋπολογίζονται, είναι μειωμένα κατά 63 εκατ. ευρώ σε σχέση με όσα εκταμιεύτηκαν φέτος, σύμφωνα με όσα καταγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.
Το ίδιο κονδύλι, για τα επιδόματα ανεργίας, το 2012 ήταν 1,737 δισ. ευρώ και αντιστοιχούσε στο 48,1% των συνολικών εσόδων, στοιχείο που διαψεύδει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δήθεν ενισχύει την «κοινωνική πολιτική»...
Μάλιστα, το ποσό για τα επιδόματα ανεργίας όχι μόνο είναι πίσω από τις ανάγκες, καθώς αφήνει ακάλυπτη τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων (μόνο 1 στους 10 ανέργους λαμβάνουν το γλίσχρο επίδομα των 360 ευρώ), αλλά υπολείπεται κατά πολύ ακόμα και από το ποσό των εισφορών που καταβάλλουν οι μισθωτοί για τον συγκεκριμένο σκοπό. Ετσι τα έσοδα του κλάδου ανεργίας το επόμενο έτος προϋπολογίζονται στο 1,428 δισ. ευρώ, όταν για τους ανέργους σε επιδόματα και βοηθήματα θα δοθούν μόλις 997 εκατ. ευρώ! Αν μάλιστα στα έσοδα προστεθεί και η εισφορά των αυτοαπασχολούμενων στον ειδικό λογαριασμό ανεργίας, ύψους 67 εκατ. ευρώ, τότε η αφαίμαξη μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. Να από πού προκύπτει το πλεόνασμα του ΟΑΕΔ και γενικά τα ματωμένα πλεονάσματα για τα οποία κομπορρημονεί η κυβέρνηση.
Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την ορθότητα της τοποθέτησης του ΠΑΜΕ, που στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου για τη λειτουργία και τον ρόλο του ΟΑΕΔ υπογράμμιζε: «Ο ΟΑΕΔ δεν επιτρέπεται να παρουσιάζει πλεόνασμα οποιασδήποτε μορφής όταν το πλέγμα προστασίας των ανέργων αδυνατίζει, ειδικά όταν το πλεόνασμα φαίνεται να δημιουργείται από τις ίδιες τις εισφορές των ανέργων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πλεόνασμα, όταν επιδοτείται σταθερά η συντριπτική μειοψηφία των ανέργων της χώρας και όταν το επίδομα ανεργίας παραμένει κουτσουρεμένο στα 360 ευρώ. Δεν μπορεί να μιλάμε για πλεόνασμα, όταν δεν υπάρχουν νέα κατασκευαστικά προγράμματα, όταν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού αφορούν ελάχιστους και με προϋποθέσεις, όταν χιλιάδες άνεργοι που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας πρέπει να περάσουν χίλια μύρια κύματα για να πάρουν μια έκτακτη ενίσχυση».
«Μπουκώνουν» το κεφάλαιο με «προγράμματα» για φτηνό προσωπικό
Στον αντίποδα, για άλλη μια χρονιά, τα «προγράμματα απασχόλησης», δηλαδή η ενίσχυση επιχειρήσεων που μέσω του ΟΑΕΔ εξασφαλίζουν φτηνό και «ευέλικτο» προσωπικό, με πρόσχημα την «κατάρτιση» και την «εκπαίδευση», θα «απορροφήσουν» τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι υπερτριπλάσιο από τα έσοδα του συγκεκριμένου κλάδου.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα του Προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ), στα οποία εκτός από τους εργοδότες συνεισφέρουν και οι εργαζόμενοι, για το 2018 προϋπολογίζονται στα 131,4 εκατ. ευρώ, όμως οι επιχειρήσεις θα λάβουν υπερτριπλάσιο ποσό.
Επιβεβαιώνεται και με αυτόν τον τρόπο η ολοένα και βαθύτερη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε μηχανισμό στήριξης των επιχειρήσεων. Γίνεται φανερό ότι το κονδύλι των 505 εκατ. ευρώ από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό, που υποτίθεται πως δίνεται στον ΟΑΕΔ, κατευθύνεται εκεί όχι για τη στήριξη των ανέργων, αλλά, μαζί και με τις εισφορές των εργαζομένων, ξεκοκαλίζεται από τις επιχειρήσεις και τους πάσης φύσεως μεσάζοντες που εμπλέκονται στην υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών.
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν ενώ έχει σταματήσει κάθε κατασκευαστικό πρόγραμμα
Σε μεγάλο σκάνδαλο εξελίσσεται ο τρόπος λειτουργίας του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), καθώς από το 2012 που έχει απορροφηθεί από τον ΟΑΕΔ, έχει σταματήσει οποιοδήποτε κατασκευαστικό πρόγραμμα.
Ετσι το 2019 ο πρώην ΟΕΚ αναμένεται να έχει έσοδα 285,6 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά από τις εισφορές των μισθωτών (1% επί του μισθού των εργαζομένων - οι εισφορές των εργοδοτών έχουν καταργηθεί), όταν το «έργο» που θα προσφέρει ανέρχεται μόλις στα... 7 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για καραμπινάτη ληστεία των εισφορών των εργαζομένων, οι οποίες εισπράττονται υποχρεωτικά από τον ΟΑΕΔ, χωρίς να προβλέπεται πλέον καμία ουσιαστική παροχή εκ μέρους του, παρά τις τεράστιες ανάγκες!
Και βέβαια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει να εφαρμόζει τον μνημονιακό νόμο 3863/2010, ο οποίος προβλέπει το 30% των εισφορών των μισθωτών να κατευθύνεται προς τον ΕΦΚΑ. Για το 2019, το ποσό που θα αφαιρεθεί από τα έσοδα του ΟΑΕΔ και θα αποδοθεί στον ΕΦΚΑ, ανέρχεται στα 597 εκατ. ευρώ! Είναι και αυτός ακόμα ένας τρόπος, μαζί με τις περικοπές στις συντάξεις, ο ΕΦΚΑ να εμφανίζεται και αυτός πλεονασματικός, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μειώνει την κρατική επιχορήγηση προς αυτόν, όπως και συνολικά τη δαπάνη για τις συντάξεις.